Op donderdag 30 maart, tijdens de vijfde uitreiking van Logo Kempen’s KEI-Awards, won lokaal bestuur Vorselaar de ‘KEI-goede samenwerking’ Award voor hun jaarthema preventieve gezondheid. Deze Award beloont een nieuwe of unieke samenwerking.
Priscilla Geluykens, Schepen van Welzijn en Onderwijs in Vorselaar en voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst nam de Award in ontvangst: “Het is een eer om de award te mogen ontvangen, dit bevestigt nog maar eens dat we een superteam hebben.” Hieronder vertelt ze meer over het jaarthema.
Jaarthema preventieve gezondheid
Priscilla: “We kozen om in te zetten op een jaarthema preventieve gezondheid omdat we vinden dat al onze inwoners recht hebben op een gezond leven. We willen hen daarin aanmoedigen en helpen waar nodig is.”
“Door het feit dat ik schepen van welzijn ben, zit gezondheid in mijn schuifje en ik volg dit dan ook met grote interesse mee op. We hebben een werkgroep gemaakt rond dit thema en komen maandelijks samen om te brainstormen.”
“Lieselot van Logo Kempen zit mee in deze werkgroep. Het is de bedoeling dat we iedereen bereiken, maar zeker ook de meest kwetsbare personen. Werken aan gezondheid, dat betekent méér preventie: voorkomen is beter dan genezen.”
Initiatieven binnen het jaarthema
Priscilla: “We gaven het startschot op 29 januari 2022. Die dag was er een grote gezondheidswandeling met 10 themastanden en werd het Vlaams Preventieplatform in Vorselaar boven de doopvont gehouden. Een ander hoogtepunt kwam er op 1 oktober 2022: toen opende het nieuwe gezondheidshuis PIOEN. In het huis zijn ondertussen een nieuwe huisarts, een verpleegkundige, vier vrijwilligers die mee inzetten op preventie, een vroedvrouw, een blijf-gezond-begeleider en verschillende mutualiteiten actief. Er wordt met alle zorgverstrekkers en het ziekenhuis van Herentals, de Universiteit Antwerpen en zorgproeftuin LiCalab (Thomas More) nauw samengewerkt. Een ander initiatief startte in december 2022: een wandelgroep die elke week laagdrempelige gezondheidswandelingen doet in Vorselaar.”
Gezondheidshuis PIOEN
Priscilla: “PIOEN is ons paradepaardje. Het is een gezondheidshuis in het centrum van Vorselaar. Het is een open, warm huis voor iedereen met vragen over gezondheid, zorg en welzijn. De hele familie kan bij ons terecht: jong en oud. Met het gezondheidshuis hebben we al heel wat zorgverstrekkers kunnen engageren en daar was echt wel nood aan.”
“Het verschil tussen het gezondheidshuis en een gewone huisartsenpraktijk is dat bij Pioen zowel huisartsen als verpleegkundigen werken.”
“Er werken ook een voedingsdeskundige, een maatschappelijk werker, een vroedvrouw, vrijwilligers, een medewerker van Arktos en ook CM & Solidaris hebben er een plaats. Wij zullen in de toekomst die diensten nog verder uitbreiden.”
“We werken verder ook samen met andere huisartsen, regionale organisaties, het ziekenhuis en ook zorgverstrekkers buiten Pioen (zoals een psychologe). Zo is er altijd iemand die jou kan helpen. Zo is er voor elk probleem een oplossing. En dat allemaal op één adres, dicht bij de burger.”
Positieve reacties
Priscilla: “De reacties op de georganiseerde initiatieven zijn erg positief. De mensen zijn blij dat er eindelijk een gezondheidshuis is gekomen waar ook een huisarts aanwezig is. We hadden immers een groot tekort aan huisartsen. Ik heb ook de indruk dat de wandelingen die we organiseren, goed beginnen te lopen. Er zijn elke week nieuwe mensen die mee aansluiten. We nodigen ook buurtverenigingen uit om mee te gaan en voorzien regelmatig een nieuw thema. Het onderwerp gezondheid is dankzij dit preventiejaar meer bespreekbaar geworden en de mensen gaan al bewuster om met gezondheid en beweging.”
Partners in het jaarthema
Priscilla: “Om dit project te realiseren werkten interne diensten (lokaal dienstencentrum Sprankel, sociale dienst, sociale kruidenier – dienst ruimte, dienst vrije tijd, eigen BOV-coach Lennard Van Rooy, eigen eerstelijnspsycholoog Annelore Vaes, coördinator PIOEN Tina Claes, aparte coördinator zorgcampus Jolien Moelans) en externe partners (LOGO Kempen, Intergemeentelijke preventiewerker, ons samenwerkingsverband Neteland, Welzijnsschakel ’t Kiertje, Vlaams Preventieplatform, Verslavingskoepel Kempen, CGG Kempen, Stichting tegen Kanker, Thomas More, AZ Herentals, Welzijnszorg Kempen …) samen aan een structurele, aanklampende en duurzame aanpak, met oog voor een goed bereikbare plaats en laagdrempelig genoeg om via de Welzijnsschakel kansengroepen aan te spreken.”
“Vanuit mijn ervaring met het opzetten van dit themajaar kan ik andere lokale besturen aanraden om meer, consequent en aanklampend in te zetten op extra initiatieven, vanuit een echte visie.”
“Het blijft belangrijk dat we samen veel meer inzetten op gezondheid(spreventie)!”
De toekomst
Priscilla: “We gaan nog uitbreiden, we zijn bezig met gesprekken met een tandarts, orthodont, en nog andere disiplines die we graag in het gezondheidshuis huisvestigen.”