In Neteland (Olen, Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Vorselaar) bestaat er een uniek samenwerkingsverband tussen alle basisscholen in de regio. Samen zetten ze zich in om ‘gezonde scholen’ te worden. Lieven Janssens, burgemeester Vorselaar sinds 2007 en voorzitter van het samenwerkingsverband Neteland, vertelt er met plezier meer over.
Lieven: “In 2016 werd Neteland opgericht, na een jarenlange traditie als politiezone. Als gelijkwaardige partners vormen Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar een vast samenwerkingsverband. Als Neteland hebben we samen al heel wat domeinen aangepakt. Het belang van meer geïntegreerd samenwerken staat in Neteland centraal. Zo heeft onderwijs bijvoorbeeld linken met welzijn, gezondheid, mobiliteit, veiligheid enzovoort. Wij hechten enorm veel belang aan het samenwerken, ook buiten het louter bestuurlijke. Uit de oprichting van Neteland ontstond ook scholenplatform Neteland. Vanuit dit platform kwam er veelvuldig de vraag vanuit scholen om samen iets rond preventieve gezondheid te doen. De gemeentes pikten deze vraag op en gingen hiermee verder. Zo ontstond het samenwerkingsverband tussen de scholen, de lokale besturen en andere gezondheidspartners dat streeft naar gezonde scholen.”
“Mijn rol binnen dit alles? Ik ben voorzitter van het samenlevingsverband én van het scholenforum Neteland, maar vooral ook een groot believer in meer gezondheidspreventie.”
De doelen van het project
Lieven: “Met het samenwerkingsverband tussen de scholen willen we volgende zaken graag realiseren. Als eerste willen we gezondheid en preventie hoger op de agenda plaatsen. Vervolgens willen we elkaar op deze manier steunen en het draagvlak verbreden om ook minder populaire, maar nodige acties door te voeren. Ten slotte willen de overheden, het onderwijs en de gezondheidspartners blijven samenwerken en continu acties blijven ondernemen, ook in de toekomst.”
De voordelen van samenwerken
Lieven: “De grootste voordelen van onderling samenwerken, zijn het ontstaan van een groter draagvlak en het uitoefenen van meer druk op mekaar om samen structureel stappen vooruit te zetten. Als individuele school ben je altijd kwetsbaar voor individuele meningen tegen, maar door als groep acties door te voeren, ben je hier beter tegen beschermd.”
“ALLE 28 basisscholen (31 sites) in de vijf gemeentes van Neteland doen mee. De scholen zelf zijn ook positief, zij hechten enorm veel waarde aan de ondersteuning die ze krijgen van Gezond Leven en Logo Kempen. Er zijn nu zelfs ideeën om het project te verruimen naar al onze secundaire scholen.”
Belangrijkste verwezenlijkingen
Lieven: “We zijn het samenwerkingsverbond begonnen door inzicht te verwerven aan de hand van infosessies en bevragingen rond gezondheidspreventie in 2021-2022.Vervolgens hebben we een charter opgemaakt met onze gemeenschappelijke visie en ambitie. Dit charter werd ondertekent door alle schooldirecties. Nu werken we een concreet stappenplan uit in vier fases. De eerste fase: gezonde dranken op school. Deze fase is reeds een groot succes. Fase twee is werken aan gezonde tussendoortjes. Vervolgens volgen nog fase drie, beweging op school, en fase vier, mentale gezondheid.”
Lessen uit dit project
Lieven: “Wat ik vooral geleerd heb uit deze samenwerking, is het belang van inzicht en gemeenschappelijke visie. Het helpt enorm dat we een goede evidence-based onderbouw hadden voor dit verband, met dank aan Gezond Leven en Logo Kempen. Ook een goed en haalbaar stappenplan is een must.”
“Het charter geeft ons een opstap voor de komende jaren. Zoals eerder vermeld, werken we fase per fase verder aan de uitrol van onze gezonde scholen.”
“Andere gemeentes en regio’s die een soortgelijk samenwerkingsverband overwegen, kan ik het alleen maar aanraden: Structureel in vaste regie samenwerken biedt een hoop extra mogelijkheden.”